Sunt tannkjøtt
Det er vanlig å ha tannkjøttproblemer
Millioner av voksne har en eller annen form for tannkjøttsykdom, men bare en brøkdel oppdager det ettersom smerte ikke er et symptom som oppstår tidlig. Det å ignorere litt blod i vasken etter tannpuss eller etter brukt av tanntråd høres kanskje ikke farlig ut, men det er god grunn til å holde øye med slike signaler. Det er et tegn på gingivitt, en lettbehandlet form for tannkjøttsykdom som du enkelt kan bli kvitt. Hvis det ikke behandles, kan det milde stadiet utvikle seg til en mer alvorlig form som kan forårsake permanent skade på bein og vev som holder tennene på plass.
Den vanligste årsaken til gingivitt er en uregelmessig munnpleierutine. Feil teknikk når du pusser tennene kan også bidra til at problemet forverres. Om du ikke børster, bruker tanntråd forsiktig og skyller med munnskyll regelmessig, tillater det at mat og bakterier kan plassere seg strategisk mellom tenner og tannkjøtt hvor de trygt kan vokse og danne plakk. Plakkoppbyggingen ved kanten av tannkjøttet kan da omdannes til tannstein, dersom den ikke fjernes med grundig rengjøring. Tannstein kan kun fjernes hos tannlegen med spesialverktøy.
Den gode nyheten er at tannkjøttbetennelse kan behandles gjennom en forbedret munnpleierutine hjemme og hyppigere besøk hos tannlegen for å fjerne plakk og tannstein med spesialverktøy. Du kan forhindre utviklingen av tannkjøttsykdom ved å pusse tennene etter å ha spist, bruke tanntråd og skylle med munnskyll to ganger om dagen.
Listerine® tilbyr munnvann som fremmer er sunt tannkjøtt. Her kan du lese mer om Listerine® Total Care Teeth & Gum og Listerine® Fresh Ginger & Lime Milder Taste.
Vanlige spørsmål om tannkjøtt og tannkjøttproblemer
Gingivitt er det tidlige stadiet av tannkjøttsykdom, som er vanlig hos voksne. World Dental Federation (FDI) anslår at 15 % - 20 % av middelaldrende voksne lider av den mer alvorlige formen av sykdommen, periodontitt.
Det er lett å gå glipp av symptomene på gingivitt. Men hvis du har rødt, hovent tannkjøtt som lett blør når du pusser tennene eller bruker tanntråd, kan du ha tannkjøttbetennelse. Det er ikke sikker at betennelsen gjør vondt, derfor kan det være enkelt å gå glipp av symptomene. Et sunt tannkjøtt er fast og har en blekrosa farge. Hvis du merker at tannkjøttet trekker seg tilbake eller ser ut til å forsvinne fra tannen, er det et annet tegn på gingivitt. Dårlig ånde eller dårlig smak i munnen kan også indikere tannkjøttbetennelse da plakkoppbygging på tenner, tannkjøtt og tunge vanligvis er årsaken til dårlig ånde. Andre forandringer i munnen din som kan skyldes tannkjøttsykdom er ømt tannkjøtt, nye uvanlige hulrom som dannes mellom tennene, tenner som sitter løst og/eller at det føles rart når du biter eller hvordan tennene møtes når du biter. Dette er tegn du ikke bør ignorere. Hvis du reagerer på tannkjøttproblemene dine, er det fortsatt en sjanse til å unngå tap av tenner.
Det finnes flere årsaker til at gingivitt oppstår. Den vanligste årsaken er mangler ved egen munnpleie, og feilaktig teknikk. Om du ikke pusser tennene, bruker tanntråd og skyller munnen hver dag, kan bakterier bli igjen og danne et tykt belegg – plakk – som kan føre til tannstein og tannkjøttbetennelse, som igjen kan føre til tap av tenner. Problemet kan også oppstå på grunn av røyking som gjør munnen mer sårbar for infeksjoner som gingivitt. Tannkjøttproblemer kan også oppstå på grunn av kosthold, dersom kostholdet inneholder mye sukker. Det finnes også visse reseptbelagte medisiner som hemmer spyttproduksjonen og spyttstrømmen, noe som resulterer i en en tørr munn der bakterier kan spre seg lettere. Hvis du er bekymret for hvordan tannkjøttet påvirkes, snakk med legen din om dine medisiner. Ytterligere årsaker til tannkjøttbetennelse er arv innen familie eller å ha skjeve eller vridde tenner, ettersom uregelmessighetene kan skape mer plass for plakkdannelse. Ved graviditet eller andre hormonforandringer kan tannkjøttet bli mer mottakelig for tannkjøttbetennelse, og du kan oppleve betent tannkjøtt som er irritert, hovent, rødt og blør litt når du pusser tennene. Disse symptomene forsvinner vanligvis etter graviditeten.
1. Forbedre munnpleierutinen din
Tannkjøttsykdom utvikler seg hovedsakelig når vi forsømmer munnpleie. Ved tannkjøttbetennelse er løsningen rett og slett å skjerpe rutinen for å redusere mengden bakterier i munnen. Å pusse tennene etter måltider, bruke av tanntråd og bruke munnskyll to ganger daglig kan forhindre utviklingen av tannkjøttsykdom. Bestill også regelmessige tannlegebesøk, for når plakk blir til tannstein kan det kun behandles hos tannlegen. Gingivitt kan forebygges hvis du handler i tide.
2. Få en grundig rengjøring
En grundig rengjøring hos en tannlege eller spesialist en gang hver sjette måned er den beste måten å bli kvitt tannstein.
3. Spør din tannlege om flere råd angående tannkjøttsykdommer
Slik hører de sammen: Tannkjøttsykdom er den generelle betegnelsen som beskriver bakterieinfeksjonen i munnen. Både tannkjøttbetennelse (gingivitt) og tanntap (periodontitt) er ord som refererer til tannkjøttsykdom – men de har ikke samme betydning, de refererer til ulike stadier av samme sykdom.
Tannkjøttbetennelse er den tidlige, milde (og lett behandlingsbare) typen av tannkjøttsykdom. Den er preget av rødt, hovent tannkjøtt som blør lett når du pusser tennene eller bruker tanntråd. Hvis det ikke behandles i tide med forbedret munnpleie, kan det utvikle seg til den mer alvorlige (og vanskeligere å behandle) formen for tannkjøttsykdom som kalles periodontitt. Periodontitt angriper tannkjøttet, bein og vev som holder tannen på plass, noe som løsner tannen og gjør at du til slutt mister den. Tannkjøttsykdom er den vanligste årsaken til tanntap. Derfor er det best å behandle tannkjøttproblemer så tidlig som mulig, ved å sette opp en sikker munnpleierutine og følge den strengt.
Blod i vasken etter at du har pusset tenner eller brukt tanntråd er et av de første tegnene på tannkjøttbetennelse, og det er ganske vanlig. Tannkjøttet går fra sunt, rosa og fast til irritert og rødt på grunn av at mengden av plakk har økt på tennene og det oppstår en betennelsesreaksjon i tannkjøttet. Når tannkjøttet er betent og irritert, blør det lett når du pusser tennene eller bruker tanntråd. Det er en sjanse for å bli kvitt tannkjøttbetennelse helt, kun ved å forbedre munnhygienen. Så selv om tannkjøttbetennelse i seg selv ikke er farlig, bør den tas svært alvorlig og behandles i tide, da den kan utvikle seg til den mer alvorlige formen for tannkjøttsykdom (periodontitt), som er den største årsaken til tanntap hos voksne. Sørg også for å bestille regelmessige tannlegebesøk for å fjerne plakk og tannstein.
Du kan komme til å se blod i vasken når du spytter ut etter at du har pusset tennene eller brukt tanntråd. Men blødende tannkjøtt er ikke normalt og det er ikke sunt. Det er et tegn på gingivitt. Blødende tannkjøtt kan oppstå sammen med andre tegn som er lett å gå glipp av, som rødhet, hevelse og irritert tannkjøtt. Hvis det ikke behandles, kan det føre til den mer alvorlige formen for tannkjøttsykdom (periodontitt) som angriper tannkjøttet og er den største årsaken til tanntap.
Hvis du merker at tannkjøttet trekker seg vekk fra tennene og flere av de nedre delene blir synlige, så holder tannkjøttet på å dra seg tilbake. Tilbaketrekking av tannkjøttet er et av de tydeligste tegnene på den mer alvorlige formen for tannkjøttsykdom. Tilbaketrukket tannkjøtt fører til at tannrøttene blir eksponert og utsatt for skadelige bakterier.
Det som er avgjørende for å behandle tannkjøttbetennelse er å ikke ignorere symptomer som virker ufarlige, som for eksempel litt blod i vasken når du bruker tanntråd eller pusser tennene, og/eller irritert tannkjøtt som ser rødt og hovent ut. Hvis du merker disse symptomene, bestill en time hos tannlegen din for å undersøke tennene og tannkjøttet og finn ut årsaken bak symptomene. Tannlegen din kan anbefale en forbedret munnpleierutine som kanskje også inkluderer bruk av munnskyll. Hvis det har dannet seg lommer med bakterier rundt tennene og tannkjøttet har begynt å trekke seg tilbake, kan en grundig rengjøring hos en tannlege eller en spesialutdannet tannlege anbefales. Den gode nyheten er at gingivitt er et tidlig og mildt stadium av tannkjøttsykdom som kan forebygges. Når det er sagt, er tannkjøttbetennelse, hvis den ikke behandles, fortsatt en risikofaktor for å utvikle periodontitt, som er den største årsaken til tanntap hos voksne.
Hvis du har kjent at tannkjøttet eller tennene føles grove, kan det skyldes at det har dannet seg et tynt lag med bakterier, også kalt biofilm. Det er normalt å få bakteriebelegg, men hvis du ikke fjerner belegget hver dag, kan det utvikle seg til plakk. Plakk dannes når matvarer som inneholder karbohydrater (sukker og stivelse) blir liggende på tennene. Hvis du forsømmer børsting av tennene, bruk av tanntråd og munnskyll, kan bakteriebelegget stivne og bli til tannstein (vanligvis gulaktig i fargen). Det tykke belegget kan kun fjernes helt hos tannlege med spesialverktøy.
Når det gjelder kostholdet, bør de som er interessert i munnpleie begrense inntaket av sukkerholdig og syrlig mat, og det finnes også matvarer som er bra for tannkjøttet. Ingefær regnes som en helbredende plante. Med sine anti-inflammatoriske egenskaper kan ingefær hjelpe til med å bidra til et sunt vev i munnen. Det kan også være bra å spise grønn salat og annen fiberrik, trevlet mat som rå spinat, selleri og kokte bønner. Fibrene krever mye tygging for å brytes ned. Det ekstra spyttet som produseres når du tygger er med på å nøytraliserer orale bakterier. Rå løk har en bakteriedrepende egenskap som bidrar til å beskytte mot tannkjøttsykdom. For å holde munnen sunn bør du pusse tennene, bruke tanntråd og rengjøre munnen med munnskyll regelmessig.