Frisk ånde
SLIK UNNGÅR DU DÅRLIG ÅNDE
Alle har hatt dårlig ånde på et tidspunkt. Dette er ikke uvanlig, men det kan unngås. Her er noen tips til hvordan du kan unngå en pinlig situasjon:
Ta vare på munnen din
God munnhygiene er avgjørende for å rette opp dårlig ånde, men til tross for dette er det ikke alle som tar vare på den. En god munnpleierutine bidrar til å redusere mengden bakterier som forårsaker den vonde lukten i munnen. Bruk også antibakteriell munnskyll to ganger daglig for å redusere plakk.
Tenk på hva du spiser
Blant de verste synderne er svovelrik mat, som for eksempel hvitløk og løk, som tas opp i blodet og deretter dukker opp igjen mens du puster og snakker. Spis i stedet mer grønnsaker og urter som selleri, gulrøtter og persille - de inneholder mye vann som hjelper til med å skylle munnen ren.
Fyll på med væske
Hvis du ikke har mulighet til å pusse tennene, bruke tanntråd eller munnskyll etter hvert måltid, så kan det hjelpe å drikke noe for å skylle ut bakterier og matrester før de skaper problemer. Vann er best. Unngå brus – alt det overflødige sukkeret legger seg på tennene og tannkjøttet, og blander seg med matrester, noe som fører til dårlig ånde.
Tygg på de riktige tingene
Å tygge på en sukkerfri tyggegummi etter et måltid kan bidra til å friske opp pusten og holde i gang spyttproduksjonen slik at munnen kan skylle ut bakterier og matrester på en naturlig måte.
Så, vil du unngå dårlig ånde? Sørg for å pusse tennene, bruke tanntråd og rengjør munnen med munnskyll regelmessig. Listerine® tilbyr flere munnskyll som motvirker bakterier som forårsaker dårlig ånde i opptil 12 timer. Les mer om Listerine® Total Care her.
Vanlige spørsmål om dårlig ånde
Halitosis, også kalt kronisk dårlig ånde, er når en person avgir en ubehagelig lukt fra munnen. Den dårlige ånden om morgenen, som de fleste har når de våkner, er ikke halitosis. Det er heller ikke den midlertidig illeluktende ånden du får etter å ha spist krydret mat. Symptomene på halitosis kan være vedvarende lukt som ikke forsvinner etter børsting eller bruk av tanntråd og munnskyllevann. Det er ganske vanlig, og kan behandles med gode resultater.
Halitosis er et helseproblem, så du bør oppsøke tannlege hvis du har symptomer. Det er mange mulige årsaker til halitose: karies, tannsykdommer, ødelagte fyllinger og proteser som ikke er helt rene er alle mulige årsaker. Ettersom halitosis i de fleste tilfeller oppstår inne i munnen, bør det første trinnet være å vurdere teknikken din når du pusser tenner og bruker munnskyll. Det er nødvendig å rense tennene, men det er også viktig å fokusere litt ekstra på tungen – det er her store mengder bakterier lever, som forårsaker dårlig ånde. Skrap tungen, bruk tanntråd og rengjør deretter munnen med munnskyll.
Hvis du ikke merker noen forbedring, bør det neste steget være å gå til tannlegen. Du trenger ikke være flau eller redd for å snakke med tannlegepersonalet om symptomene dine. De vil sannsynligvis være i stand til å diagnostisere og behandle årsaken til din dårlige ånde.
Når det kommer til vaner som kan forårsake dårlig ånde, er det bare få som slår tobakksrøyking. Røyking alene kan være nok til å forårsake dårlig ånde, for ikke å nevne risikoen for andre helseproblemer som det medfører. Et kosthold med mye sukker hjelper heller ikke – de naturlige bakteriene i munnen din vil spise seg mette på overflødig sukker og dekorere tennene og tannkjøttet med bakteriebelegg. Dietter med lavt kaloriinnhold fremmer rask nedbrytning av kroppsfett, noe som fører til ketoacidose, som gir pusten en fruktig lukt. Folk som regelmessig hopper over måltider har en annen risiko: Tygging stimulerer produksjonen av spytt, som igjen bidrar til å forhindre at munnen blir tørr og lukter muggent. Personer som regelmessig puster gjennom munnen lider av munntørrhet, som igjen fører til dårlig ånde. Til slutt kan stress også være en medvirkende årsak til en ubehagelig ånde.
Ja, vedvarende dårlig ånde kan være en bivirkning av andre medisinske tilstander. En lett fruktig ånde som verken er spesielt behagelig eller ubehagelig er et tegn på diabetes, mens en sterk lukt av ammoniakk har blitt koplet til nyresykdom.
Munnsykdommer som gingivitt kan forårsake dårlig ånde på grunn av økt mengde bakterier i munnen. Og munntørrhet, som hemmer produksjonen av spytt, gjør at munnen ikke kan skylle bort bakterier og matpartikler naturlig ut av tennene og tannkjøttet før de brytes ned og begynner å råtne.
Hvis du er bekymret for at din dårlige ånde kan være et tegn på et mer alvorlig problem, eller hvis du ikke klarer å bli kvitt den dårlige ånde selv ved å pusse tennene, bruke tanntråd og munnskyllevann, bør du snakke med tannlegen din.
Når en regelmessig munnpleierutine som å pusse tennene, bruk av tanntråd og munnskyll ikke er nok til å motvirke dårlig ånde, kan det være på tide å stille deg selv noen ubehagelige spørsmål angående din livsstil og dine vaner. Et tips for å bli kvitt dårlig ånde er å gå gjennom spise- og drikkevanene dine. Sukkerholdige dietter og visse matvarer som hvitløk, løk og mat med lav pH som appelsiner og tomater, kan bidra til dårlig ånde. Sukkerholdig mat skaper et optimalt miljø i munnen for bakterier som forårsaker dårlig ånde. Hold også øye med matrester som setter seg fast mellom tennene dine, da bakterier som forårsaker dårlig ånde kan livnære seg på disse matrestene. Ditt inntak av drikke bør også tas i betraktning, ettersom både kaffe og alkohol forårsaker munntørrhet når spyttproduksjonen reduseres, noe som fører til at eventuelle matpartikler som er igjen etter det siste måltidet begynner å brytes ned i munnen.
Ja og nei. Ettersom dårlig ånde ofte er forårsaket av munntørrhet, kan det å tygge på en sukkerfri tyggegummi være en fin måte å få fart på spyttproduksjonen. Spytt hjelper ikke bare med å skylle ut bakterier, men fører også uvelkomne matpartikler ut av munnen din før de begynner å brytes ned. Godteri og sugetabletter som er proppfulle av sukker hjelper derimot ikke. De kan skjule lukten, men de vil ikke fjerne bakteriene som forårsaker dårlig ånde. Sukkerrik mat er nemlig den maten som bakteriene vil ha for å produsere syrer, som igjen kan føre til karies.
Xerostomi, også kalt munntørrhet, oppstår vanligvis når spyttproduksjonen reduseres. Det kan også føre til dårlig ånde. Hvorfor? Det naturlige spyttet som plutselig forsvant har en jobb å ta seg av – nemlig å skylle vekk bakterier og matrester fra munnen. Uten spyttet som vasker dem bort, begynner bakteriene og rester å brytes ned i munnen, og det oppstår en ubehagelig lukt. Det finnes mange ulike ting som kan forårsake munntørrhet. Visse medisiner kan redusere spyttproduksjonen. Det inkluderer også strålebehandling, diabetes og å puste gjennom munnen. Om det ikke behandles, kan munntørrhet føre til karies. Å tygge sukkerfri tyggegummi kan bidra til å stimulere spytt uten at tennene blir dekket av unødvendig sukker. Andre enkle hjelpemidler mot munntørrhet kan være å kutte ned på koffeinet og drikke mye vann.
Det viktigste du kan gjøre er å gå gjennom munnpleierutinen din. Spør deg selv: "Pusser jeg tennene, bruker tanntråd og munnskyll regelmessig?" Hvis svaret er nei, er det nok en gode idé å begynne. Husk på at det ikke er nok å kun fokusere på tennene, ettersom børsting av tenne bare når 25 % av munnen. Vær også oppmerksom på tungen og tannkjøttet, da matpartikler og bakterier kan samle seg der og forårsake dårlig ånde. Listerine® når nesten 100 % av munnen, og er derfor en effektiv del av en god munnpleierutine.
Gå også gjennom livsstilen og matforbruket ditt, for eksempel kan røyking og visse matvarer forårsaker dårlig ånde. For å forebygge munntørrhet (som gir dårlig ånde) og fjerne matpartikler er det bra å drikke mye vann som skyller bort matpartikler før de brytes ned, og å tygge sukkerfri tyggegummi som bidrar til å produsere spytt. Om du gjør alt nevnt ovenfor, men fortsatt føler at den dårlige ånden ikke forsvinner, kan det være på tide å ringe tannlegen din.
Ettersom diabetes får blodsukkernivået til å svinge, kan det bidra til å gjøre munnen mer sårbar for periodontitt, som forårsaker dårlig ånde. Den ekstra glukosen på tennene og tannkjøttet øker mengden med bakterier, som kan føre til tannkjøttsykdom. Diabetes kan også gi ketoacidose, hvilket innebærer at kroppen anvender fett i stedet for glukose dersom det er for lite insulin i blodet. Dette fører til at ketoner produseres som et restprodukt og gir pusten en søtaktig lukt.